League of LegendsLeague of Legends

372 online

AD Azir – trochę researchu i moje wypociny

2,411 views6 comments20 upvotes

아지르  Na początek, ten post to tylko wypociny złotego syfa, więc nie polecam próbować tego w rankingu.

1. Powód, dla którego gra się AD Azirem. Po pierwsze, ten kurczak ma zajebiste CC, poke, sustained damage i survivability, jakich nie spodziewałbyś się po ADC. Ma wysoki potencjał w późnej grze i możesz przełączać się między buildem na attack speed a poke. Ostatnio w midzie pojawia się dużo championów, którzy tłuką Azira jak robaki. Poza tym ma dash, który przelatuje nad dwiema ścianami, jak Zeri (ta od jeżdżenia po ścianach) – totalnie przesadzony.

2. Runy. Po pierwsze, Azir ma tragiczny early damage, więc polecam nie wchodzić w wymiany i raczej się chować. Bierzesz Comet i Manaflow Band i robisz trade'y jak Malphite – za każdym razem, gdy masz gotowego Cometa i Manaflow. Jako drugorzędne runy bierzesz Resolve, żeby mieć survivability w późnej grze i żeby w early zapomnieć o otrzymanych ciosach.

3. Zaklęcia. Błysk to must have, a teleport albo coś innego to już zależy od ciebie. Zależy od kompozycji, przeciwników, czy jest assassin. Jeśli masz dobrą reakcję i potrafisz Cleanse na poziomie Faze, to Cleanse też jest spoko.

4. Przedmioty. Nawet jeśli robisz poke Azira, to nie jesteś jak Lux z burstem, więc myślę, że na pierwszy core musisz iść w Nashor's Tooth, żeby mieć chociaż trochę attack speed i AP. Potem standardowo Rylai's, żeby spowalniać przeciwników. Tutaj robi się ciekawie: na trzeci core Liandry's i idziesz w pełny poke. Od tego momentu masz trochę więcej many, więc po prostu pokesz WQ, gdy tylko masz zasięg. Na czwarty core bierzesz Cosmic Drive, żeby mieć trochę attack speed, move speed i survivability na wypadek, gdyby doszło do wymiany z ADC. Jeśli przeciwnik nie ma dobrego engage, możesz cały dzień poke'ować z dystansu, spowalniać i być szybszym, żeby uciec. Piąty core jest nietypowy – i tak jak to robisz, to i tak jak tylko cię złapią, to jesteś martwy jak gołąb. Więc lepiej weź Zhonyę albo Banshee, żeby przeżyć jedną turę i móc dalej zadawać sustained damage. Na szósty core polecam przedmioty z magic penetration. Mam dość, więc kończę build tutaj.

5. Support. Po pierwsze, auto ataki żołnierzy nie mają life steal ani crita – to zajebiście gówniana umiejętność. Więc Nami, która wzmacnia auto ataki, jest najgorsza. Supporty damage jak Lux czy Vel'Koz też są średnie. Jak całe duo bot to poke, to przeciwnik weźmie magic resistance i mój damage spada o połowę. Hook champion też nie są dobre. I tak w early, nawet jak złapiesz, to i tak przegrywasz trade'a, więc nie ma sensu. Najlepsze są tank supporty, które blokują engage przeciwnika. Skoro to poke, ważne jest, żeby żyć jak najdłużej, więc Braum, Poppy, Rell wydają się dobre. Spośród nich Braum ma spowolnienie, które działa na oboje w duecie, i dobrze znosi obijanie w lane.

Po słowie: jestem młody i pierwszy raz piszę na OP.GG, wiem, że AD Azir jest do dupy, więc nie hejtujcie za bardzo, mówcie spokojnie. (A w nicku mam Bronze, ale teraz jestem Goldem xd)

6 comments
  1. 5
    Level 8Thethekkaung

No, jak się robi research nad buildem, to trzeba mieć takie podejście. Wspieram. Ludzie tacy jak ty, którzy potrafią trzeźwo ocenić siebie, to chyba we wszystkim sobie radzą

More
    Reply 1
    1. Dziękówa! Postaram się pisać, kiedy tylko będę miał czas.

More
  2. 4
    Level 54Oㅏㅈㅣ르

Ale czy z takim buildem w ogóle są jakieś obrażenia…? Próbowałem tylko Rylai, Liandry i Cosmic Drive osobno, więc nie wiem.

More
    Reply 1
    1. to build na poke i sustained damage więc burst nie jest aż tak ważny

More
  3. 3

Przydałoby się to wypróbować na Bronzowym OP.GG..

More