*Ten poradnik jest dla Was! → Grasz tylko supportem, ale czujesz, że elo samo nie leci..? → Chcesz grać Pyke'm, ale ogarnięcie go wydaje się niemożliwe.. T.T
*Jeśli nie masz czasu, przewiń na sam dół po podsumowanie!**
Wstęp
Cześć, dzisiaj przygotowałem dla was głęboką analizę Pyke'a. Dlaczego w ogóle piszę ten poradnik? → Myślę, że wielu supporterów zgodzi się ze mną w tej kwestii. (Chcesz piąć się w górę, a twoja ranga stoi w miejscu.) Zresztą, sam się nad tym zastanawiam — czemu, do cholery, supporterom tak ciężko jest awansować? → Brak szczęścia do drużyny? Różnica na ADC? Nie kombinujmy za dużo. Rozwalenie lane'a i pomaganie innym liniom to chyba nie jest rocket science, co? → Dlatego przynoszę wam mój własny sposób gry Pyke'm, który pozwoli wam dominować na linii i swobodnie roamować na inne aleje.
Weryfikacja konta

Główna część
Na początek pokażę wam, jakich run, kolejności umiejętności i przedmiotów używam na Pyke'u.
Runy
Nie jest to sztywny podział, ale dzielę to na sytuacje, gdy support przeciwnika to tank i gdy nim nie jest. Gdy support przeciwnika to tank: → Ostrza Szturmu - Nagły Cios - Głęboki Wachlarz - Nieugięty Łowca / Kościana Zbroja - Niezłomność / Adaptacyjna Siła - Adaptacyjna Siła - Żywotność Gdy support przeciwnika to nie tank: → Ostrza Szturmu - Nagły Cios - Głęboki Wachlarz - Nieugięty Łowca / Peleryna Błysku - Zwinność / Adaptacyjna Siła - Adaptacyjna Siła - Żywotność A teraz zastanówmy się, czemu używam akurat tych run.
O runach
Po pierwsze, Ostrza Szturmu to mój stały wybór. → Statystyki też pokazują, że to najpopularniejszy keystone i myślę, że to przez to, jak bardzo wzmacnia lane. → Pyke ma 80 podstawowych obrażeń w early. Jeśli użyje Q i zada 3 ataki podstawowe, to już łącznie 240 obrażeń (nie licząc Q). → Oczywiście, z pancerzem wroga nie będzie to dokładnie 240, ale 80 obrażeń w early to absurdalna wartość, przez co Ostrza Szturmu są niesamowicie użyteczne. → Uważam, że branie Ostrzy Szturmu na stałe jest o wiele bardziej opłacalne niż Elektrouderzenie.
Szkoda, że nie ma tu Ciosu Cienia, ale czemu preferuję Nagły Cios? → Używam go przez jego efektywność. → Nagły Cios aktywuje się z W, E i z ulta. → Cios Cienia działa tylko z Q i E. → Nagły Cios ma dłuższy cooldown, ale jest silniejszy i bardziej efektywny od Ciosu Cienia, dlatego używam go stale.
Głęboki Wachlarz vs Szósty Zmysł → Kiedyś myślałem, że Szósty Zmysł to też dobra runa, ale patrząc na efektywność dla lanerów, to jednak najlepsza jest dla junglera. → Nie mówię, że supporterzy jej nie biorą, ale Głęboki Wachlarz sprawia, że przeciwnik musi uderzyć ward 4 razy, co jest sporym utrudnieniem. → Można to rozumieć tak, że zamiast usuwać 2 wardy, wróg będzie mógł usunąć tylko 1. → Do tego Szósty Zmysł ma cooldown, a Głęboki Wachlarz go nie ma — to jego największy atut. → Ostatecznie, to kwestia gustu, ale ja wolę Głęboki Wachlarz.
Nieugięty Łowca vs Łowca Ultimatum → To naprawdę kwestia gustu. → Jeśli uważasz, że "ulti Pyke'a to jego wszystko" — wybierz Łowcę Ultimatum → Jeśli sądzisz, że "Pyke musi być szybki, żeby niszczyć grę" — wybierz Nieugiętego Łowcę
Runy drugorzędne → Czasem, nawet gdy przeciwnik to tank, nie brałem Kościanej Zbroi, jeśli był łatwy. Ale po nerfie pancerza Pyke stał się dość słaby w early. Dlatego przeciw tankom biorę Kościaną Zbroję - Niezłomność. → Gdy support to nie tank, wiem, że muszę zadać jeden dodatkowy atak, żeby wejść w kill range, więc biorę Pelerynę Błysku, żeby móc doskoczyć do wroga z Ignite, oraz Zwinność, by być zawsze szybkim.
Skoro ruch jest ważny, czy branie 2x Adaptacyjnej Siły to dobry pomysł? → Nawet z Zwinnością, stawiam na early lane, więc biorę 2x Adaptacyjną Siłę i Żywotność, żeby Pyke był jeszcze silniejszy.
Kolejność umiejętności
Q - W - E → ?? : Czemu maxujesz W w drugiej kolejności? → Maxowanie W skraca tylko cooldown, ale robię to, żeby lepiej wykorzystywać Sightstone i sprowokować przeciwników do ataku. → To też kwestia gustu, więc dostosujcie do swojego stylu gry. → Jeśli jesteście ciekawi mojego stylu, wrzucę link do filmu z moją grą Pyke'm na samej górze. Jakie są główne zalety Q-E-W i Q-W-E? Q - E - W → Kumulacja obrażeń i możliwość częstszego używania E + W lub samego E. Q - W - E → Łatwiejsze pozbywanie się aggro przeciwników i wygodniejsze stawianie wardów na ich pozycjach.
Kolejność przedmiotów
Miecz Cieni - Tyłomówca - Krawędź Nocy → To mój standardowy build. → Czy wiecie, że Miecz Cieni został zmieniony? → Prawdę mówiąc, nie musicie wiedzieć. → Bo i tak dla Pyke'a Miecz Cieni jest wystarczająco efektywny. Miecz Cieni - Krawędź Nocy - Paszcza Malmortiusa → Gdy przeciwny AP jest silny lub jest go dużo. Miecz Cieni - Krawędź Nocy - Zamrożone Serce → Gdy przeciwny AD jest silny lub jest go dużo. → Jeśli przeciwnik opiera się na trafieniach krytycznych, dobrym wyborem jest też Randuin.
Podsumowanie
Runy Gdy support przeciwnika to tank: → Ostrza Szturmu - Nagły Cios - Głęboki Wachlarz - Nieugięty Łowca / Kościana Zbroja - Niezłomność / Adaptacyjna Siła - Adaptacyjna Siła - Żywotność Gdy support przeciwnika to nie tank: → Ostrza Szturmu - Nagły Cios - Głęboki Wachlarz - Nieugięty Łowca / Peleryna Błysku - Zwinność / Adaptacyjna Siła - Adaptacyjna Siła - Żywotność
Kolejność umiejętności Q - W - E
Kolejność przedmiotów Miecz Cieni - Tyłomówca - Krawędź Nocy → To standardowy build. Miecz Cieni - Krawędź Nocy - Paszcza Malmortiusa → Gdy przeciwny AP jest silny lub jest go dużo. Miecz Cieni - Krawędź Nocy - Zamrożone Serce → Gdy przeciwny AD jest silny lub jest go dużo.
pyke dostał wyrok śmierci przez ten nerf pancerza i spadł na dno
More
Wiem, że to nie na temat, ale czy Pyke na środku jest aż tak niegrywalny w tym sezonie?
More
szacun za włożony wysiłek
More
kiedyś po prostu brałem piorunowy płaszcz i pierwszy przedmiot też był lodowe serce
More
runy to kwestia gustu i to szanuje ale kolejność qwe to już trochę słabe
More