League of LegendsLeague of Legends

423 online

Mój sposób na Pyke'a

4,408 views11 comments36 upvotes

*Ten poradnik jest dla Was! → Grasz tylko supportem, ale czujesz, że elo samo nie leci..? → Chcesz grać Pyke'm, ale ogarnięcie go wydaje się niemożliwe.. T.T

*Jeśli nie masz czasu, przewiń na sam dół po podsumowanie!**

Wstęp

Cześć, dzisiaj przygotowałem dla was głęboką analizę Pyke'a. Dlaczego w ogóle piszę ten poradnik? → Myślę, że wielu supporterów zgodzi się ze mną w tej kwestii. (Chcesz piąć się w górę, a twoja ranga stoi w miejscu.) Zresztą, sam się nad tym zastanawiam — czemu, do cholery, supporterom tak ciężko jest awansować? → Brak szczęścia do drużyny? Różnica na ADC? Nie kombinujmy za dużo. Rozwalenie lane'a i pomaganie innym liniom to chyba nie jest rocket science, co? → Dlatego przynoszę wam mój własny sposób gry Pyke'm, który pozwoli wam dominować na linii i swobodnie roamować na inne aleje.

Weryfikacja konta

image.png image.png

Główna część

Na początek pokażę wam, jakich run, kolejności umiejętności i przedmiotów używam na Pyke'u.

Runy

Nie jest to sztywny podział, ale dzielę to na sytuacje, gdy support przeciwnika to tank i gdy nim nie jest. Gdy support przeciwnika to tank: → Ostrza Szturmu - Nagły Cios - Głęboki Wachlarz - Nieugięty Łowca / Kościana Zbroja - Niezłomność / Adaptacyjna Siła - Adaptacyjna Siła - Żywotność Gdy support przeciwnika to nie tank: → Ostrza Szturmu - Nagły Cios - Głęboki Wachlarz - Nieugięty Łowca / Peleryna Błysku - Zwinność / Adaptacyjna Siła - Adaptacyjna Siła - Żywotność A teraz zastanówmy się, czemu używam akurat tych run.

O runach

Po pierwsze, Ostrza Szturmu to mój stały wybór. → Statystyki też pokazują, że to najpopularniejszy keystone i myślę, że to przez to, jak bardzo wzmacnia lane. → Pyke ma 80 podstawowych obrażeń w early. Jeśli użyje Q i zada 3 ataki podstawowe, to już łącznie 240 obrażeń (nie licząc Q). → Oczywiście, z pancerzem wroga nie będzie to dokładnie 240, ale 80 obrażeń w early to absurdalna wartość, przez co Ostrza Szturmu są niesamowicie użyteczne. → Uważam, że branie Ostrzy Szturmu na stałe jest o wiele bardziej opłacalne niż Elektrouderzenie.

Szkoda, że nie ma tu Ciosu Cienia, ale czemu preferuję Nagły Cios? → Używam go przez jego efektywność. → Nagły Cios aktywuje się z W, E i z ulta. → Cios Cienia działa tylko z Q i E. → Nagły Cios ma dłuższy cooldown, ale jest silniejszy i bardziej efektywny od Ciosu Cienia, dlatego używam go stale.

Głęboki Wachlarz vs Szósty Zmysł → Kiedyś myślałem, że Szósty Zmysł to też dobra runa, ale patrząc na efektywność dla lanerów, to jednak najlepsza jest dla junglera. → Nie mówię, że supporterzy jej nie biorą, ale Głęboki Wachlarz sprawia, że przeciwnik musi uderzyć ward 4 razy, co jest sporym utrudnieniem. → Można to rozumieć tak, że zamiast usuwać 2 wardy, wróg będzie mógł usunąć tylko 1. → Do tego Szósty Zmysł ma cooldown, a Głęboki Wachlarz go nie ma — to jego największy atut. → Ostatecznie, to kwestia gustu, ale ja wolę Głęboki Wachlarz.

Nieugięty Łowca vs Łowca Ultimatum → To naprawdę kwestia gustu. → Jeśli uważasz, że "ulti Pyke'a to jego wszystko" — wybierz Łowcę Ultimatum → Jeśli sądzisz, że "Pyke musi być szybki, żeby niszczyć grę" — wybierz Nieugiętego Łowcę

Runy drugorzędne → Czasem, nawet gdy przeciwnik to tank, nie brałem Kościanej Zbroi, jeśli był łatwy. Ale po nerfie pancerza Pyke stał się dość słaby w early. Dlatego przeciw tankom biorę Kościaną Zbroję - Niezłomność. → Gdy support to nie tank, wiem, że muszę zadać jeden dodatkowy atak, żeby wejść w kill range, więc biorę Pelerynę Błysku, żeby móc doskoczyć do wroga z Ignite, oraz Zwinność, by być zawsze szybkim.

Skoro ruch jest ważny, czy branie 2x Adaptacyjnej Siły to dobry pomysł? → Nawet z Zwinnością, stawiam na early lane, więc biorę 2x Adaptacyjną Siłę i Żywotność, żeby Pyke był jeszcze silniejszy.

Kolejność umiejętności

Q - W - E ?? : Czemu maxujesz W w drugiej kolejności? → Maxowanie W skraca tylko cooldown, ale robię to, żeby lepiej wykorzystywać Sightstone i sprowokować przeciwników do ataku. → To też kwestia gustu, więc dostosujcie do swojego stylu gry. → Jeśli jesteście ciekawi mojego stylu, wrzucę link do filmu z moją grą Pyke'm na samej górze. Jakie są główne zalety Q-E-W i Q-W-E? Q - E - W → Kumulacja obrażeń i możliwość częstszego używania E + W lub samego E. Q - W - E → Łatwiejsze pozbywanie się aggro przeciwników i wygodniejsze stawianie wardów na ich pozycjach.

Kolejność przedmiotów

Miecz Cieni - Tyłomówca - Krawędź Nocy → To mój standardowy build. Czy wiecie, że Miecz Cieni został zmieniony? → Prawdę mówiąc, nie musicie wiedzieć. → Bo i tak dla Pyke'a Miecz Cieni jest wystarczająco efektywny. Miecz Cieni - Krawędź Nocy - Paszcza Malmortiusa → Gdy przeciwny AP jest silny lub jest go dużo. Miecz Cieni - Krawędź Nocy - Zamrożone Serce → Gdy przeciwny AD jest silny lub jest go dużo. → Jeśli przeciwnik opiera się na trafieniach krytycznych, dobrym wyborem jest też Randuin.

Podsumowanie

Runy Gdy support przeciwnika to tank: → Ostrza Szturmu - Nagły Cios - Głęboki Wachlarz - Nieugięty Łowca / Kościana Zbroja - Niezłomność / Adaptacyjna Siła - Adaptacyjna Siła - Żywotność Gdy support przeciwnika to nie tank: → Ostrza Szturmu - Nagły Cios - Głęboki Wachlarz - Nieugięty Łowca / Peleryna Błysku - Zwinność / Adaptacyjna Siła - Adaptacyjna Siła - Żywotność

Kolejność umiejętności Q - W - E

Kolejność przedmiotów Miecz Cieni - Tyłomówca - Krawędź Nocy → To standardowy build. Miecz Cieni - Krawędź Nocy - Paszcza Malmortiusa → Gdy przeciwny AP jest silny lub jest go dużo. Miecz Cieni - Krawędź Nocy - Zamrożone Serce → Gdy przeciwny AD jest silny lub jest go dużo.

11 comments
  1. 1
    Level 63서폿을가요

pyke dostał wyrok śmierci przez ten nerf pancerza i spadł na dno

More
    Reply 1
    1. Binna_OP

No wiem... nie sądziłem, że przez nerfa pancerza aż tak spadnie w rankingu.

More
  2. 1
    Level 50Bloodmir

Wiem, że to nie na temat, ale czy Pyke na środku jest aż tak niegrywalny w tym sezonie?

More
    Reply 3
    1. Binna_OP

sam nie gram Pyke'iem na środku, więc nie jestem pewien ㅠㅠ.. ale ostatnio Pyke dostał nerfa pancerza, więc myślę, że może być ciężko przeciwko AD na midzie! to już trochę stare wspomnienia, ale polecam zajrzeć na youtube Hejstovi czy Sudangkimovi, oni są znani z mid Pyke'a!

More
    2. Binna_OP

Binna_(edycja) To jest mid Pyke!

More
    3. 유투브-대털이

Pyke na midkę już nie działa nie dość że nie ma waveclear to jeszcze nie wykorzystuje passive jak ktoś wybiera Pyke mid to traktuj to jak troll picka

More
  3. 1
    Level 81윰이장인

szacun za włożony wysiłek

More
    Reply 1
    1. Binna_OP

Dzięki wielkie!

More
  4. 1

kiedyś po prostu brałem piorunowy płaszcz i pierwszy przedmiot też był lodowe serce

More
  5. 1
    Level 14유투브-대털이

runy to kwestia gustu i to szanuje ale kolejność qwe to już trochę słabe

More
    Reply 1
    1. sprawdziłem to i jakos pickrate w maxowania jest ponad 50% a winrate jeszcze wyższy

More